Woman sitting and looks in the mirror

Гормони відповідають за всі життєво важливі процеси нашого організму. Але коли їх баланс порушений, у нас нічого не болить, тому таку проблему легко «запустити». Ми розповімо, як відчути дисбаланс гормонів на ранніх стадіях.

Гормони відповідають за нашу молодість, вагу, апетит, самопочуття, сексуальне бажання і здатність завагітніти. Це тонка і крихка система, здатна призвести до пошкодження від будь-якого негативного фактору. Чим швидше ти помітиш порушення балансу гормонів, тим краще.

Основні ознаки такі.

Швидкий набір ваги

Якщо ти поправляєшся, як на дріжджах, при цьому ведеш здоровий спосіб життя і не переїдаєш, це цілком може бути порушення роботи щитовидної залози, що уповільнює метаболізм.

Або надлишкове вироблення глюкокортикоїдів, цукрових гормонів, які не дозволяють розщеплюватися жирам.

Струнка фігура при явному надлишку їжі

Їж що завгодно і не повнієш? Рано радієш. Якщо така особливість не є для тебе генетичною і з’явилася недавно, швидше за все, це гормональний дисбаланс.

Може не вистачати естрогену, так само таке трапляється при гіперфункції щитовидної залози.

Надмірний ріст волосся на тілі

Тіло кожної людини виробляє естроген і тестостерон. Це жіночий і чоловічий гормони, відповідно, естрогену в жіночому організмі набагато більше, а тестостерону більше в чоловічому.

При порушенні гормонального балансу, у жінок може з’явитися більше тестостерону. Очевидною ознакою є посилення росту волосся. Побічні ознаки: схуднення, агресія, підвищений сексуальний апетит.

Розтяжки червоного кольору

Розтяжки або стрії — один з перших і головних ознак порушення роботи щитовидної залози і надниркових залоз, які відповідають за вироблення гормонів.

Якщо ти різко НЕ худла,  не була вагітною за останній рік, але з’явилися червоні стрії — це привід звернутися до ендокринолога.

Зміна рис обличчя

Одним з найнебезпечніших наслідків гормонального дисбалансу можна вважати надлишок гормону росту внаслідок неправильної роботи гіпоталамуса. Збільшуються надбрівні дуги, вилиці, ніс, підборіддя. Язик може сильно розпухати в роті.

З такими симптомами чим раніше ти звернешся до лікаря — тим краще, тому що наслідки можуть бути незворотніми.

Порушення зору

Неявною ознакою порушення роботи гіпоталамусу, де виробляються життєво важливі гормони — це порушення зору.

Сліпі плями бокового зору, помутніння. Часто такі симптоми супроводжуються сильними головними болями або мігренню.

Як запобігти дисбалансу гормонів

Важливо при перших же симптомах дисбалансу звернутися до лікаря. Гормональним фоном людини займається ендокринолог. Він визначить, на які гормони потрібно здати аналізи і розповість, як до них підготуватися. До підготовки потрібно віднестись з усією серйозністю і дотримуватися всіх вказівок лікаря.

Після здачі аналізів, результати розшифровує ендокринолог і, якщо потрібно — призначає правильне лікування.

Не забувай, що гормональний баланс — запорука твого здоров’я і довгої молодості.

Добавить комментарий