Мене звуть Авраам Кутен, я онколог з Ізраїлю, професор онкології, глава онкологічного науково-консультативного комітету клініки «Lisod».

Коли приходить пацієнт з онкологічним захворюванням на пізній стадії з метастазами по всьому організму, найкраще, що ми можемо зробити — це паліативна допомога — допомогти зменшити біль, симптоми, трохи продовжити життя, але шанс одужати дуже маленький. Але! У деяких ситуаціях бувають приємні сюрпризи. Кілька прикладів. Коли я починав займатися онкологією більше ніж 40 років тому, при діагнозі рак товстої кишки з метастазами в печінці тривалість життя могла бути близько шести місяців. Зараз пацієнт з таким діагнозом може прожити 30-36 місяців. Тобто, в п’ять разів довше, ніж це було раніше.

Зараз у нас є дані, що певні типи раку легенів можна повністю вилікувати. Деякі типи мають такі молекулярні функції, які реагують на певне біологічне лікування або імунотерапію, і відбувається диво — деякі пацієнти, які раніше могли прожити кілька місяців, живуть кілька років.

Якщо говорити про меланомі, дуже специфічному прикладі, 10 років тому з метастатичної меланомою можна було прожити кілька місяців, тепер у нас велика кількість пацієнтів, які завдяки імунотерапії одужують, живуть роки. Тобто в деяких випадках можуть бути винятки.

Джерело: Единственная

Добавить комментарий