Close up of a pink high heels with little diamons

Відповідь на запитання: «Чи високі підбори це погано для вашого здоров’я?» Може здатися очевидною для декого. Однак, є  чимало досліджень, які свідчать, що високі підпори позитивно впливають на тих, хто їх носить. Ці дослідження дуже фрагментовані і часто зосереджуються лише на деяких питаннях охорони здоров’я. Відтак, британські дослідники  — Макс Барніш та Хезер Мей Морган вирішили взяти до уваги численні фактори, що впливають на здоров’я людей, які носять високі  підбори, та провести перший систематичний огляд-досліджень переваг та шкоди для здоров’я людей, які носять високі підбори.

«Ми опрацювали  506 індивідуальних досліджень з питання щодо високих підборів та здоров’я, відбравши 27 з них і включили 20 публікацій у наш синтез доказів. Наші висновки, опубліковані в журналі BMC Public Health, показали суттєві факти, що свідчать про підвищений  ризик  виникнення болю в опорно-руховому апараті, а також  травмування, пов’язані із носінням високих підборів. Частина травм, таких як переломи на гомілках, були серйозними і вимагали уваги лікаря», — зазначили науковці.

Разом з тим вони  зазначили, що загальний ризик травми є помірним. У деяких випадках люди зазнали серйозних травм через носіння високих підборів, але такі випадки були поодинокими, відтак, не свідчать про серйозну причину для тривоги. Деякі дослідження продемонстрували зв’язок між носінням високих підборів та остеоартритом, але в нашому огляді було встановлено, що така думка не є остаточною. Зрозуміло, що часте носіння, як правило, є більш шкідливим для здоров’я у довготерміновій перспективі, але найбільша шкода пов’язується з вузькими та високими підборами, котрі часто призводять до травмування.

Одним з елементів, який часто ігнорується під час громадських обговорень теми впливу високих підборів на здоров’я жінки, але на який звернули увагу британські науковці у своєму дослідженні – це психологічний комфорт чи упевненість, який приносять високі підбори своїм власницям під час носіння. Адже високий та вузький каблук у сучасному суспільстві використовується як символ жіночої сексуальності.

«Ми виявили достовірне свідчення того, що носіння високих підборів дає відчуття жінкам власної краси, відчуття наскільки вони є привабливими для чоловіків, а також бажання чоловіків допомогти їм, наприклад, заповнити анкету або отримати відкинуту рукавичку. Отже, існує потенційна дилема, з якою стикаються жінки: носіння на високих підборах може збільшити свою привабливість, але це також може завдати шкоди їхньому здоров’ю», — переконані автори дослідження.

Людська свобода вибору завжди впливає на соціальні очікування. Але завдяки інформуванню та дослідницькій діяльності, було досягнуто прогресу у відході від ідеї, що високі підбори є єдиним вибором для жінок у професійних або соціальних ситуаціях.

Враховуючи той факт, що ми отримуємо все частіші сигнали про зношуваність жіночого здоровя, особливо важливо, щоб від жінок не вимагали на роботі ходити на високих підборах. Звісно право вибору залишається за кожною жінкою, адже саме вона повинна прийняти правильне для себе рішення: потрібні їй високі підбори чи ні.

За матеріалами: The conversation

Добавить комментарий