choro-706x432

Інтернет наповнений розповідями про те, як, у кого і за яких обставин з’являються злоякісні пухлини. Один з найпоширеніших міфів: рак — доля людей, які втратили сенс життя, тих, хто «склав крила», не знайшов свого покликання, хто безрадісний і сумний, мовляв, таким чином люди самі як би запускають «програму самоліквідації».

Інші автори пов’язують розвиток пухлини з певними негативними подіями в житті пацієнтів, наприклад, втрата значущих відносин (розлучення, смерть близької людини), вихід на пенсію, початок самостійного життя дітей і т.п.

Чи правда, що розвиток раку пов’язаний з певними подіями в житті людини? На це питання відповідає психолог LISOD Ія Слабінська.

— Подібні статті практично завжди наповнені найрізноманітнішими прикладами того, як люди з запущеними стадіями раку змогли усвідомити свою психологічну проблему, побачити «поріг неповернення», перепрограмувати життя і повністю позбутися від раку.

Так, все це звучить красиво, хочеться повірити. Але, на жаль, не все так просто, як хотілося б. Правда в тому, що діагноз «рак» дійсно часто стає кращим психотерапевтом, який змушує поглянути по-іншому на свій життєвий шлях, усвідомити цінності і сенс кожного дня, змінити життя. Однак рак не лікується ні позитивними думками, ні зміною життєвого настрою, ні звичайними таблетками. Раком хворіють не тільки ті, хто до діагнозу «втратив себе», а й успішні, щасливі, оточені любов’ю і повагою люди, яких ми часто зустрічаємо серед пацієнтів.

І це не просто наше суб’єктивне спостереження. Довгострокові наукові дослідження, які вчені проводили більше 30 років, не підтвердили зв’язок психологічних факторів (в тому числі, вплив життєвих подій, негативних емоційних станів) з розвитком злоякісних новоутворень. Що на сьогоднішній день точно відомо, так це те, що рак — багатофакторне системне захворювання, що вимагає комплексного лікування із застосуванням цілого ряду методів, сучасної апаратури і спеціальних медикаментів.

Історій про одужання від раку без лікування одиниці, і багато з них дуже сумнівні. А рахунок захворюваності і смертності від злоякісних пухлин йде на мільйони, і одна з причин цієї сумної статистики — втрачений час, який в онкології життєво важливий. Ми періодично зустрічаємо пацієнтів, які намагалися вилікуватися силою позитивної думки, але пізніше, на жаль, з уже запущеною хворобою, все-таки звернулися до лікарів і приїхали до нас, щоб пройти адекватне лікування.

Не втрачайте часу на пошук неіснуючих причин хвороби. У житті кожної людини іноді відбуваються нерадісні події. Їх аналіз і так зване «перепрограмування» не зцілює. Найкраще, що ви можете для себе зробити за будь-яких тривожних ознак — звернутися до фахівців.

Джерело

Добавить комментарий