b5a88043d671fc0649ceb301eac06525

Мама-героїня 12-ти дітей, спікер «Школи Квітни» Ірина Арсентьєва, яка подолала рак, ділиться порадами як уберегтись від недуги та максимально ефективно пройти всі етапи лікування, щоб одужати

«Бережіть себе та свій стан від негативних емоцій»

Зараз я значно ретельніше досліджую себе, свої емоції, свій стан, свої почуття. Якщо щось дуже  мене напружує, не вибухаю, адже все йде як повинно іти, все що не робиться – до кращого, і навіть якщо все не за планом, значить так буде краще. Кожна ситуація має 10 позитивних моментів. Навіть найгірша ситуація має позитив, потрібно його лише віднайти, і градус претензій одразу знижується. Бережіть себе та свій стан від негативних емоцій. Я дозволяла собі засмучуватись через усілякі дрібниці, дозволяла собі образи, на свою свекруху, скажімо. Вона мила жінка, зі своїми переконаннями, і зараз я розумію, що абсолютно безпідставно на неї ображалась, «фиркала», і цим  не лише собі шкодила, а передовсім своїм дітям, адже вона їх рідна бабуся. Діти відслідковують мій стан, емоції, які я транслюю, вони це бачать і відчувають, і не можуть зрозуміти чому їх мама не любить їхбабусю. Переборовши фізичну недугу я прийшла до сприйняття, що світ прекрасний, всі люди різні, і від того, що я буду на когось ображатись, краще не буде, краще буде лише тоді, коли я слідкуватиму за собою, буду «підмітати свою частину вулиці», а вони нехай слідкують за своїми справами.

 «Не панікуйте»

Я сама свого часу зіштовхнулась з цим і бачу, що часто жінки і дівчата піддаються панічному стану.  Потрібно прийняти для себе тверде рішення «я не панікую». У панічному стані ніколи не приходять раціональні рішення, і він пригнічує імунну систему. Якщо навіть щось трапилось, якщо потрібно пройти лікування, або погано переносиш хімію потрібно пам’ятати – це тимчасові труднощі, їх треба подолати і не налаштовуватись на те що все погано. У мене, скажімо, є яскравий приклад – пологи, я лежала на зберіганні і усі труднощі, які траплялись у жінок —  бачила. Але для себе в голові я не тримала «у мене будуть складні пологи, все буде важко», ні, зовсім навпаки – природній процес, чому у мене мають виникати труднощі, все буде легко. І зараз знайомі дивуються. Як це у тебе 12 дітей, а все тому, що у мене всі пологи були легкими, якщо були б труднощі, я б більше одного не народжувала.

«Не міфологізуйте»

Довкола раку і лікування чимало міфів: яка складна хіміотерапія, які негативні наслідки після неї. Нещодавно я почула взагалі дивовижну річ, виявляється від тривалого лікування під час хіміотерапії у людини утворюються хімічні мізги. І люди вірять в це щиро. Нічого подібного, після хіміотерапії у мене не впав зір, пам’ять не погіршилась всі психосоматичні показники у нормі.

«Рак виліковний»

Попри всі міфи щодо того, що рак  — смертельна хвороба, чимало людей одужують, долають цю недугу. Так, трапляється, що люди живуть у стані ремісії, буває навіть рецидив, але люди проліковуються і живуть далі. Нічого страшного у цьому немає. Виживання є. Я запитувалась у  свого лікаряі: якщо б я не звернулась вчасно, потерпіла б біль, змирилась би із дискомфортом, що було б? Він відповів: ви б прожили 2 роки. Але, таким самим був би і результат з будь-яким іншим серйозним захворюванням, якщо його не лікувати. У нашому суспільстві є певна онкофобія, очевидно через велику кількість смертей. Але потрібно вчасно звертатись до лікарів, не терпіти біль, не зволікати.

«Не бійтесь оглядів»

Сучасні дослідження свідчать, що доброякісні пухлини рідко переростають у злоякісні. Але у нас чомусь жінки і дівчата панічно бояться оглядів, щоб, раптом, не виявили ніяких пухлин. Потім, вони панічно бояться результатів досліджень. Хоча їх страхи, швидше за все марні. Доброякісні пухлини видаляють звичайним хірургічним методом і вони не перероджуються у злоякісні.

Добавить комментарий