purim

Один із найвеселіших єврейських свят є Пурім – це час подарунків, частувань та карнавальних костюмів. За єврейським календарем святкування припадає на дні 14 і 15 Адара, за сучасним григоріанським календарем в 2020 році це свято відзначається з вечора понеділка 9 березня по вечір вівторка 10 березня.

Пурім – це данина пам’яті й радість за порятунок єврейського народу древньої Персії від жорстокого Амана, який організував змову з метою повного винищення євреїв. Планам Амана завадили Мордехай і цариця Естер, яка змогла переконати свого чоловіка, перського царя Ксеркса, пощадити єврейський народ і повісити Амана.

Святу передує триденний піст, що називається Піст Естер. Пурім починається та закінчується читанням книги Естер під час молитви у синагозі. Цікаво, що упродовж читання книги, щоразу, коли звучить ім’я Амана, аби заглушити його, євреї починають тупцювати, свистіти й шуміти тріскачками-граггерами.

Однією із заповідей Пуріма – надання допомоги бідним. Що бере початок із давньої традиції свята бути єдиною спільнотою, тому коли один заслаб і опинився без допомоги людей, може послабити всіх. Тому в цей день необхідно подати благодійну допомогу щонайменше двом нужденним. Також необхідно дарувати частування друзям і родичам. Частування можуть бути будь-якими, але, за традицією, їх потрібно дарувати разом із пляшкою виноградного соку.

Ще одна із заповідей цього свята – пити вино. Кількість випитого алкоголю повинна бути такою, щоб п’яний чоловік перестав розуміти різницю між благословеннями герою Пуріма Мордехаю і прокльонами підступному лиходієві Аману. Пурім обов’язково супроводжується пишною трапезою. Традиційним частуванням цього свята є солодкі трикутні пиріжки хоменташ («вуха Амана»), які випікаються з додаванням маку, горіхів, сухофруктів і варенням.

Перевдягання в маски та костюми, аби замаскувати свою зовнішність – це найцікавіший звичай Пуріма. Костюми можуть бути будь-якими, але традиційно, що це вбрання героїв книги Естер: перського царя Ксеркса, відкинутої дружини царя Вашті, цариці Естер, Мордехая і Амана. Пурім святкується євреями усього світу, але, звичайно, найбурхливіше святкування відбувається в Ізраїлі. У великих і малих містах проходять святкові ходи переодягнених у карнавальні костюми людей.

 

Джерело: КАРУСЕЛЬ

Добавить комментарий