2477392

Цього року православні східного обряду відзначають воскресіння Христа 19 квітня. Але через поширення коронавірусної інфекції та запровадженого карантину святити паски, як зазвичай, християни не зможуть.

Де дивитись службу онлайн

Великодні богослужіння з усіх церков транслюватимуть як найрейтинговіші телеканали, так і інші, включно з регіональними.

Як відомо, богослужіння із Української греко-католицької церкви будуть транслювати 19 квітня від 7:30 до 11:00 одразу два телеканали – «ICTV» та «UA:Перший».

До Великодньої служби із Православної церкви України (ПЦУ) віряни зможуть долучитися на телеканалі «1+1» та «UA:Перший»» у ніч проти 19 квітня від 23:00 до 03:00. Та богослужіння з Української православної церкви (УПЦ МП) будуть транслювати на телеканалах «Україна» й «Інтер» у ніч проти 19 квітня від 23:00 до 03:00.

Що має бути у великодньому кошику

  • Ковбаса
  • Варені крашені та не крашені яйця
  • Корень хріну
  • Шинка
  • Масло і сир на блюдечці прикрашені барвінком
  • Паска.

Як освятити паску вдома 

Через карантин влада звернулась до громадян із закликом не ходити до церкви на Великдень, щоб не розповсюджувати хворобу у людних місцях. Але священники наголошують, що Паска не стане гіршою, якщо її не буде освячувати служитель церкви. Це можна зробити вдома за допомою цих молитов:

Молитва на благословення хліба

Владико Святий, Отче Вседержителю, Предвічний Боже, благоволи освятити хліб цей Твоїм святим духовним благословенням, щоб був він усім, що споживають його, на спасення душі, на здоров’я тілесне і захист проти всіх недуг, всякого ворожого підступу.

Милістю і щедротами єдинородного Сина Твого, що з Ним благословен єси, з пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва на благословення пасхального агнця й іншої м’ясної поживи

Споглянь, Господи, Ісусе Христе, Боже наш, на агнця цього й на всю іншу м’ясну поживу, благослови й освяти їх, як благословив і освятив єси агнця, що його Тобі привів вірний Авраам, і агнця, що його Тобі Авель приніс від плодів, також і теля годоване, що його звелів єси заколоти для сина блудного, що знову повернувся до Тебе. І як той сподобився насолодитися Твоєю ласкою, так і ми від Тебе, цих благословенних і освячених страв споживаючи, Твоє благословення зі здоров’ям всі одержимо, чесного ради хреста Твого й тридневного з мертвих воскресення.

Бо Ти є істинна Пожива й Податель благ, все благословляєш і освячуєш, Христе Боже наш, і Тобі славу возсилаємо з безначальним Твоїм Отцем і пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва на благословення молочної й іншої поживи

Владико Господи Боже наш, що все сотворив, благослови сир, молоко, яйця й іншу поживу, й нас збережи у благості Твоїй, щоб ми, насолоджуючись цими Твоїми щедро поданими дарами, наситились і невимовної твоєї благости, ради пресвітлого з мертвих тридневного воскресення Господа нашого Ісуса Христа. Бо Твоя є влада, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

 

Джерело: ТСН

Добавить комментарий