IMG_6812

Гормони продукуються в організмі людини упродовж усього періоду її життя. Змінюється лише їхня кількість. Молочна залоза — орган-мішень, на яку безпосередньо впливають гормони.

Про вплив гормонів на молочні залози на кожному етапі життя жінки: пубертатний період, менструальний цикл, вагітність, лактація та постменопаузальний період журналістам Благодійного фонду “Квітна” розповів лікар-хірург вищої кваліфікаційної категорії, хірург-мамолог, керівник проекту “Здоров’я молочної залози”, член медичної асоціації медичних онкологів ESMO, почесний член Пенсильванського університету США та заслужений лікар України Ігор Семенович Ковальчук.

Пубертатний період у дівчат

Пубертатний період або підлітковий вік — це основний період формування репродуктивної системи. У цей період дівчина активно росте, збільшується її вага, а також кількість гормонів, їхня дія. За рахунок естрадіолу збільшується протокова система, формується і збільшується форма залози. Прогестини дають дольковий процес і збільшують її в масі.

Після п’яти-десяти менструальних циклів встановлюється нормальний процес гормональної взаємодії.

Нормою в пубертатному періоді вважається регулярність менструального циклу, відсутність вираженого болю напередодні місячних, відсутність ущільнень у молочних залозах та солідних утворень.

Батьки завжди повинні бути уважними до здоров’я своїх дітей, а особливо у період їхнього інтенсивного розвитку. З метою профілактики дівчат пубертатного віку неодмінно потрібно водити до дитячого гінеколога, сімейного лікаря, ендокринолога, а також мамолога, аби лікарі вчасно могли вплинути на розвиток дисгормональних станів.

Зазвичай лікарі рекомендують дотримуватися режиму дня, сну, відпочинку та навчання, фізичної активності, а також уникати психоемоційних стресів, які можуть внести розлад у цю збалансовану систему, що тільки-тільки створюється на тлі якихось процесів.

Пубертатний період у юнаків і гінекомастія

У юнаків превалюють чоловічі статеві гормони, але в незначній кількості виробляється і “жіночий” естрадіол. Якщо відбувається порушення метаболізму і в грудній залозі з’являється надлишок жіночих статевих гормонів, або чутливість до них, може розвинутися гінекомастія.

Гінекомастія буває справжня й несправжня. Справжня гінекомастія — коли ми діагностуємо залозисту тканину в грудях, а несправжня — коли спостерігаємо збільшення грудної залози на тлі гіпоталамічних розладів, або інших метаболічних розладів в організмі.

Гормональні порушення, що призводять до розвитку гінекомастії, можуть виникнути через порушення режиму життя, прийому анаболічних препаратів, збільшення індексу маси тіла.

Зазвичай, максимум за три-п’ять років гінекомастія у юнаків зникає сама. Але, оскільки один на тисячу чоловіків може мати рак грудної залози упродовж життя, гінекомастію потрібно розглядати з принципу онконастороги.

У випадку гінекомастії хлопчика потрібно показати мамологу, а також андрологу.

Гормональні зміни в організмі під час місячних

Гіпоталамо-гіпофізарна система — головний диригент у гормональному симфонічному оркестрі, де окрема скрипка — фолікулостимулюючий гормон (ФСГ). Він стимулює утворення естрогенів яєчниками, вироблення тестостерону, визрівання фолікули яйцеклітиною, відповідає за овуляцію та формування жовтого тіла в яєчниках.

Гіпофізом виділяється пролактин — гормон другої лютеїнової фази менструального циклу та вагітності. Він викликає збільшення, заспокоєння та регуляцію молочних залоз, а також посилену абсорбцію в кишківнику.

Гормон першої фази менструального циклу — естрадіол — збільшує кількість протоків, стимулює їх набрякання та виділення з них. Він регулює протокову систему.

А прогестерон — дольчасту систему.

Тестостерон — головний чоловічий гормон, також утворюється і у жінок, але в наднирниках. Пік його розвитку припадає на 19-20 років. Потім його рівень зменшується, але він залишається активним у шкірі й називається дигідротестостероном. Надлишок тестостерону призводять до проблем із дисфункцією гормональної системи.

Симбіоз цих гормонів формує молочну залозу. Якщо між ними є порушення, виникають проблеми зі здоров’ям молочних залоз.

Дискомфорт у молочних залозах напередодні місячних або синдром передменструальної напруги вказує на порушення балансу між естрогенами та прогестеронами.

Як це відбувається. Якщо естроген заводить натрій в біляклітинний простір, який призводить до набряку, то прогестерон повинен вивести ці натрії. Але тут в дію вступає пролактин, який, підвищуючись, підвищує і чутливість рецепторів, що призводить до гіперестрогенного стану перед місячними, який і дає предменструальний синдром.

Якщо скоригувати гормональний фон, або приймати ті чи інші препарати, ці проблеми зменшуються, що також є і профілактикою злоякісного утворення.

Гормональні зміни у грудях під час вагітності

Вагітність — це найщасливіший період у житті жінки і вона часто відчуває певну ейфорію, викликану дією плаценти, яка бере на себе основну функцію.

В цей період зміна естрогенів, прогестинів і плацентарних факторів йде динамічно. Молочна залоза стає більш напруженою, що є цілком фізіологічною зміною. Та інколи виникають і патологічні зміни, які за таких умов важко відрізнити від природного фізіологічного стану вагітної жінки. Тому дуже важливо пройти всі профілактичні обстеження до вагітності, а також спостерігати за грудьми під час виношування малюка. Адже, якщо пухлина формується упродовж 5-7 років, то під час вагітності може за 5-7 місяців.

У випадку виявлення ущільнення під час вагітності, необхідно негайно проконсультуватися з мамологом і, відповідно до його рекомендацій, пройти обстеження молочних залоз. Діагностика може здійснюватися як за допомогою апарату УЗД і мамографа, так і МРТ.

Наприкінці вагітності у жінки піднімається рівень пролактину, який у подальшому забезпечує лактацію. Якщо під час лактації відбувається гормональний дисбаланс, то у грудях відбувається застій молока — лактостаз, що особливо часто трапляється на початку грудного вигодовування.

Окрім гормональних і психоемоційних станів на виникнення лактостазу також впливає і підвищення продукування молока.

Якщо у жінки навпаки відсутня лактація, то причинами можуть бути: психоемоційні фактори, механічні (протяг, простудні захворювання) та гормональні порушення.

Панікувати з цього приводу не варто, але через кілька місяців по завершенню лактації молодій мамі необхідно звернутися до мамолога, пройти дослідження й розпочати так зване передпухлинне лікування, оскільки жінка потрапляє до зони ризику.

Поясню чому так. Під час лактації дольки молочної залози проходять фази дозрівання, диференціацію, еволюцію та інволюцію. Чим довше тримається четверта фаза (інволюція), тим нижча ймовірність розвитку раку молочної залози. Разом з тим лактація не є стовідсотковою гарантією, що упродовж життя жінка не захворіє на рак молочної залози. Тому кожна жінка має регулярно обстежуватися у мамолога, гінеколога та ендокринолога, відповідно до паспорта здоров’я.

Кліматичний період та гормонозамісна терапія

З віком організм людини зношується, тому жінка має бути гормоноскерована — вживати менопаузальну гормональну терапію або корекцію менопаузи. Це дозволить збалансувати гормональний фон і не допустити виникнення серцево-судинних і опорно-рухових захворювань.

Також гормонозамісна терапія може призначатися жінці й до менопаузи, якщо у неї є порушення менструального циклу, ановуляторні цикли або підвищений рівень тестостерону. Але лікування повинно проходити під наглядом гінеколога, мамолога та ендокринолога й, за потреби, коригуватися. Адже гормонотерапія, у разі неконтрольованого прийому, може призвести й до негативних наслідків, серед яких і розвиток раку молочної залози.

Добавить комментарий