name -    PosterMyWall - 2020-12-21T173354.721

Жінки, які пережили рак молочної залози, рідше вагітніють, мають вищий ризик розвитку патологій плоду та ускладнень під час пологів. Однак вагітність не збільшує ризику рецидиву раку. Таку інформацію оприлюднили вчені на симпозіумі з раку молочної залози в Сан-Антоніо.

Команда науковців на чолі з докторо медичних наук Університету Генуї (Італія) Маттео Ламбертіні провели мета-аналіз у хворих на рак молочної залози жінок. В аналізі використані дані 39 досліджень, в яких взяли участь 114 573 хворі на рак грудей жінки та 8 093 401 жінка із загальної популяції.

Результати показали, що жінки, які пережили рак молочної залози, на 40% рідше вагітніють у порівнянні з загальною жіночою популяцією.

У кількох проведених дослідженнях більше половини жінок, які намагалися завагітніти, завагітніли, і більшість із них змогли зробити це природним шляхом, не потребуючи допоміжних репродуктивних технологій.

Незалежно від статусу BRCA, метастазування щитоподібних вузлів, та хіміотерапевтичного лікування, вагітність виявилася безпечною з точки зору загальної виживаності.

Повернення до нормального життя після діагностики та лікування раку слід розглядати в 21 столітті як вирішальну амбіцію в лікуванні раку”, — вважає лікар Ламбертіні. — “Враховуючи зростання тенденції до пізньої першої вагітності, багатьом жінкам діагностують рак молочної залози ще до завершення репродуктивних планів. Це часто впливає на рішення і можливість жінки у подальшому народити дитину”.

Результати даного мета-аналізу забезпечують обнадійливі дані щодо доцільності та безпеки зачаття у молодих жінок з попереднім діагнозом рак молочної залози. Дослідження надають важливу інформацію для вдосконалення консультування хворих на рак грудей пацієнток щодо онкоплідності, допомагають їм та їхнім лікуючим лікарям приймати рішення, щодо майбутнього планування сім’ї”, — прокоментував Ламбертіні.

Джерело: Medscape

Добавить комментарий