name -    PosterMyWall - 2021-01-19T143232.509

Під час сну в мозку відбуваються активні процеси відновлення. Жоден інший спосіб відпочинку не впливає на розумову діяльність настільки ж ефективно. Стверджують вчені Медичного центру Фрайбурзького університету.

Встановлено, що сон після тренувань чи занять покращує ефективність виконання різних завдань у порівнянні з різними періодами активного неспання. Однак до цих пір було неясно, це відбувається через активне вдосконалення нейронних зв’язків чи просто через відсутність активності під час сну. Тож вчені Університету Фрайбурга провели візуальний навчальний експеримент за участі 66 добровольців. Спочатку науковці навчили учасників розрізняти певні схеми, а потім розділили їх на три групи. Перша група людей відпочивала, переглядаючи відео або граючи у настільний теніс. Друга група спала одну годину. Третя — перебувала у затемненій кімнаті без жодних зовнішніх подразників.

Після пасивного й активного відпочинку, та сну всі учасники пройшли тестування. Найкращі результати були у другої групи, яка спала.

Сон є незамінним для відновлення мозку. Його не може замінити жоден інший спосіб відпочинку. Стан мозку під час сну унікальний”, — каже керівник дослідження доктор Крістоф Ніссен.

Покращення працездатності було пов’язане із типовою активністю мозку в глибокому сні, яка виконує важливу функцію для зв’язку нервових клітин.

Дослідження показує, що для відновлення працездатності на роботі чи в повсякденному житті сон є незамінним і його не можна замінити будь-яким іншим відпочинком.

 

Джерело: EurekAlert

Добавить комментарий