name -    PosterMyWall (50)

«Я щось довго кашляю — антибіотик», «Температура три дні — антибіотик».  Майже 64% із нас помилково вважають: гострі вірусні інфекційні захворювання та застуду можна лікувати антибіотиками.

Натомість нефахівцеві важко відрізнити бактеріальну інфекцію від вірусної. Тому більшість хворих займаються самолікуванням, замінивши прийом у лікаря прийомом антибіотиків. Але лише лікар може призначити пацієнту цей препарат за результатами аналізу крові.

Що ж робити за перших симптомів ГРВІ?

Насамперед, необхідно повідомити своєму сімейному лікарю. Друга рекомендація передбачає вплив на окремі симптоми захворювання. Наприклад, прийом судинозвужувальних препаратів під час нежитю.

Тож у разі виникнення ГРВІ найкращими ліками є:

  • відпочинок та ліжковий режим;
  • рясне пиття теплої рідини;
  • провітрювання приміщення;
  • збалансоване та раціональне харчування;
  • жарознижувальні препарати (у разі необхідності).

А як щодо ускладнень?

Антибіотики у цьому не допоможуть. Якщо ви схильні до  ускладнень від грипу (а він є вірусною інфекцією), у вас немає щеплення, лікар може запропонувати специфічні препарати, які використовують виключно для попередження важких форм грипу.

За даними Центру громадського здоров’я, 90% усіх антибіотиків, призначених на рівні сімейної медицини, використовують для лікування інфекцій дихальних шляхів. 90% таких інфекцій спричинено вірусами. Але антибіотики не діють на віруси. Якщо ви приймете антибіотик, вірусна інфекція нікуди не зникне. Натомість ризик того, що антибіотик вам не допоможе в майбутньому, — істотно підвищиться.

Тому не займайтеся самолікуванням. У разі виникнення перших симптомів ГРВІ зверніться до свого сімейного лікаря. З ним ви можете проконсультуватися щодо необхідності вживання антибіотиків.

 

Джерело МОЗ

Добавить комментарий