name -    PosterMyWall - 2021-11-01T191159.583

Американка Генрієтта Лакс померла від раку шийки матки в 1951 році, але її клітини досі служать людству.

Безсмертні клітини HeLa

У 1951 році молода мати п’ятьох дітей Генрієтта Лакс відвідала лікарню Джона Хопкінса. Вона скаржилася на рясну вагінальну кровотечу. Під час огляду гінеколог доктор Ховард Джонс виявив злоякісну пухлину на шийці матки розміром майже 20 см. Пізніше діагностика підтвердила – це рак.

Як показують медичні записи, місіс Лакс почала лікуватися радієм. Це було найкраще лікування цієї жахливої хвороби, доступне на той час. Зразок її ракових клітин, отриманий під час біопсії, відправили до найближчої лабораторії доктора Джорджа Гея.

Протягом багатьох років доктор Гей, відомий дослідник онкології та вірусів, збирав клітини у всіх пацієнтів, які зверталися до лікарні Джона Хопкінса з раком шийки матки. Але кожен зразок швидко вмирав у лабораторії. Після взяття тканин пухлини Генрієтти лікар виявив, що її клітини не схожі на інші. Вони не лише не вмирали, а й подвоювалися кожні 24 години.

Хоча місіс Лакс померла у віці 31 рік, її клітини продовжують впливати на світ медицини.

Сьогодні ці неймовірні клітини, які отримали назву “клітини HeLa” (за ініціалами Генрієтти Лакс), використовуються для вивчення впливу токсинів, ліків, гормонів та вірусів на зростання ракових пухлин без проведення експериментів на людях.

Від поліомієліту до вірусу папіломи людини

Розробка вакцини проти поліомієліту, відкриття зв’язку між раком та вірусом папіломи людини, розпізнавання механізму проникнення SARS-CoV-2 до клітин організму — всім цим людство зобов’язане клітинам HeLa, які широко використовуються у всьому світі.

Приблизно через десять років після відкриття лінії клітин HeLa з’ясувалося, що вони можуть інфікувати інші колонії повітрям і навіть через брудні руки.

У 2013 році дослідникам вдалося розшифрувати геном кіотської версії лінії HeLa для проекту ENCODE. Замість 46 хромосом (як у нормальних клітинах) було виявлено зайві копії — від 76 до 80 хромосом, більшість із яких сильно змінилися.

На думку вчених, саме це могло бути причиною розвитку дуже агресивної ракової пухлини у Генрієтти Лакс.

Американські науково-дослідні інститути охорони здоров’я ухвалили рішення: геном повинен зберігатися у спеціальній базі даних під контролем робочої групи. У ній також беруть участь родичі Генрієти Лакс. Тепер, щоб використовувати клітини Лакс, дослідники повинні згадувати ім’я Генрієтти у своїх наукових статтях.

Мати сучасної медицини

В 1953 роцібуло виявлено, що клітини HeLa легко інфікуються трьома вірусами поліомієліту. Це дозволило розробити інактивовану вакцину, яка пізніше почала використовуватись у всьому світі.

У 1984-му вчені з Німеччини виявили вірус ВПЛ 18 типу в лінії HeLa. Вони підозрювали, що клітини могли стати раковими саме через вірус типу HPV18. Через деякий час глава дослідницької групи Харальд Цур Хаузен був удостоєний Нобелівської премії за доказ цієї гіпотези. Тепер відомо, що цей вірус викликає більшість випадків раку шийки матки.

Після спалаху епідемії Covid-19 дослідники хотіли з’ясувати, як коронавірус проникає до клітин людини, “обманюючи” мембранний захист. Для цього використовувалися різні клітинні лінії, зокрема лінія HeLa.

Було відомо, що SARS-CoV, старший брат SARS-CoV-2, прикріплюється до рецептора ACE2 мембрани й проникає через нього. Вчені підозрювали, що цей механізм може працювати з новим коронавірусом. Однак виявилося, що SARS-CoV-2 «погано» інфікує клітини HeLa через занадто малу кількість рецепторів.

Згодом китайські дослідники модифікували геном так, щоб клітини поверхні секретували повноцінний білок ACE2 і вірус міг проникнути всередину. Таким чином, учені довели, що це “вхідні двері” для інфекції. Нині клітинна лінія HeLa продовжує використовуватись для тестування вакцин проти Covid-19.

За різними оцінками, з моменту відкриття клітин HeLa дослідники виростили понад 50 мільйонів тонн клітин та опублікували понад 70 000 наукових статей.

2017 року американський художник Кадір Нельсон назвав Генрієтту Лакс “матір’ю сучасної медицини”.

Величезний, але непомітний внесок у науку

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Гебрейєсус 13 жовтня 2021 року відзначив спеціальною нагородою внесок Генрієти Лакс у розвиток сучасної медицини.

“Віддаючи належне Генрієтті Лакс, ВООЗ визнає важливість відновлення історичної та наукової справедливості й просування принципу рівноправності рас в охороні здоров’я, — зазначив голова ВООЗ. – Це також привід визнати заслуги жінок, які зробили величезний, але часто непомітний внесок у науку”.

Премію було вручено у штаб-квартирі ВООЗ у Женеві 87-річному синові Генрієтти Лакс — Лоренсу. Після церемонії родичі Генрієтти Лакс та представники ВООЗ вирушили на набережну Женевського озера. Там, на згадку про її спадщину, легендарна пам’ятка міста — фонтан Же-До — був підсвічений бірюзовим кольором, який символізує поінформованість про рак шийки матки.

Джерело: ТСН

Добавить комментарий