name -    PosterMyWall - 2021-12-08T173908.873

Після успішного лікування раку грудей повернення до повноцінного життя сприймається як одна з найважливіших цілей. Особливо це стосується жінок, яким діагноз РМЗ було поставлено у репродуктивному віці. Якщо пацієнтки планують стати мамами, їм потрібно зважити всі «за» та «проти».

Адже згідно з метааналізом, представленим на симпозіумі раку молочної залози у Сан-Антоніо, у них менше шансів завагітніти. А ще – вищі ризики важких пологів та ускладнень у ембріона. Проте, як свідчать наукові дані, вагітність не збільшує ризик рецидиву.

Як відомо, останнім часом спостерігається постійне підвищення віку першої вагітності. Тому, як відзначають дослідники, у багатьох жінок діагностують РМЗ ще до закінчення репродуктивного періоду. У цьому контексті деякі види лікування раку можуть зменшити фертильність. Крім того, багатьом пацієнткам потрібна тривала гормональна терапія і зачаття у цей період їм протипоказане.

Результати дослідження

Метааналіз ґрунтувався на даних 39 досліджень. У них брали участь 114 тисяч пацієнток із раком грудей та понад 8 млн здорових жінок. Результати показали: у тих, хто здолав страшну хворобу, ймовірність завагітніти набагато нижча. Але під час кількох досліджень більш ніж половина пацієнток, які намагалися зачати дитину, змогли завагітніти. Більшість із них зробили це без допоміжних репродуктивних технологій.

З іншого боку, аналізи також показали, що вагітність наставала у жінок, які навіть не планували зачаття. Серед пацієнток із РМЗ, які завагітніли, не було високих шансів мимовільного аборту або таких ускладнень, як прееклампсія, а у плоду – високих ризиків уроджених аномалій.

Однак у групі жінок, які вижили після раку грудей, були вищі шанси на кесарів розтин, передчасні пологи тощо. Але вагітність виявилася безпечною з точки зору загальної виживаності, незалежно від BRCA-статусу, вузлового статусу, отримання хіміотерапії, результату вагітності (завершена у порівнянні з абортом) та інтервалу між вагітностями.

Шанс стати мамою

Результати метааналізу представляють обнадійливі, оновлені дані щодо можливості та безпеки зачаття у молодих жінок із попереднім діагнозом РМЗ. Це важлива інформація для покращення консультування пацієнток з питань безпліддя, яка допомагає їм та їхнім лікарям у прийнятті обґрунтованих рішень щодо планування сім’ї.

Вчені вважають, що з пацієнтками важливо обговорювати плани щодо майбутньої вагітності та варіанти збереження фертильності під час початкового діагнозу. Вищий ризик важких пологів та ускладнень у плода вимагає ретельного спостереження за цими вагітностями.

Джерело: Med.Oboz

Добавить комментарий