name -    PosterMyWall - 2022-01-26T180951.379

Після операції ендокринна терапія зазвичай рекомендується для більшості жінок із позитивним гормональним рецептором (HR+) раком молочної залози. Однак після її завершення лікарям необхідно ухвалити рішення про подальшу хіміотерапію. Курс хіміотерапії здатен забезпечити в майбутньому зниження ризику рецидиву та навіть смерті. Але від «хімії» не всі пацієнти можуть мати користь.

Вибір використання додаткової хіміотерапії засновано на низці факторів ризику. Їх можна оцінити за допомогою клінічних тестів, таких як шкала рецидиву Oncotype DX. Проте висока вартість (близько 5000 доларів США) роблять їх недоступними для більшості жінок із РМЗ.

Дослідження, що фінансується NBCF, показало: альтернативний та доступний інструмент – шкала IHC4+C – може використовуватися для надання прогностичної інформації пацієнткам, які розглядають можливість хіміотерапії. Інструмент оцінює ризик рецидиву через 10 років у жінок у період постменопаузи з HR+ раком молочної залози, які отримували ендокринну терапію протягом п’яти років.

У дослідженні брали участь 53 пацієнтки з HR+ раком молочної залози. Після операції з видалення пухлини клініцисти дали початкову рекомендацію про те, чи вважають вони виправданою хіміотерапію. Згодом дані за шкалою IHC4+C було надано клініцистам та пацієнтам. Вчені оцінили: наскільки ця додаткова інформація вплинула на рішення про проведення хіміотерапії.

Спочатку хіміотерапію рекомендували 34 хворим (64% учасників). Після появи шкали IHC4+C лише 17 пацієнтів (32%) продовжили лікування. А це свідчить про суттєве зниження частки хворих, які проходять хіміотерапію.

Як вважають дослідники, рентабельність цього інструменту означає, що його можна використовувати більш широко. В цілому цей пілотний експеримент показує: коли шкала IHC4+C використовується в міждисциплінарних умовах, це альтернативний і доступний інструмент для виявлення саме тих пацієнтів, яким хіміотерапія принесе користь. Це може позбавити більшість хворих від проходження непотрібного для них курсу хіміотерапії.

Результати експерименту закладають основу для вивчення та впровадження шкали IHC4+C у більшому дослідженні. Надалі в ньому братимуть участь відділення лікування раку молочної залози в Австралії.

Нове дослідження дозволяє давати більш персоналізовані рекомендації щодо лікування пацієнтів з HR+ раком молочної залози.

Джерело: NBCF

Добавить комментарий