сайт укр

У ці страшні криваві дні війни ми разом із лікарем-мамологом, онкологом Оленою Датієнко підготували поради та відповіді на найбільш поширені запитання про здоров’я молочної залози. Любі наші жінки, не забувайте у цей період і про власне здоров’я! Будь ласка, бережіть себе і нехай ці поради стануть для вас корисною шпаргалкою.

ЧИ ВАРТО ПРОВОДИТИ САМООБСТЕЖЕННЯ МОЛОЧНИХ ЗАЛОЗ В УМОВАХ ВІЙНИ?

Відповідь однозначна — ТАК! Обов’язково потрібно приділяти увагу саме самообстеженню молочних залоз, адже фізично відвідати лікаря для багатьох зараз досить проблематично. Не потрібно нехтувати важливістю огляду своїх грудей, і варто розуміти, що інформація, яку жінка отримає в результаті пальпації молочних залоз, має велике значення. Особливо для психологічного комфорту самої ж жінки через розуміння того, що у грудях немає жодних змін. У разі якщо жінка виявить зміни — це має бути приводом до спілкування з лікарем задля розуміння ситуації та проведення можливого обстеження.

ЯК ПОВОДИТИ СЕБЕ В СИТУАЦІЇ, КОЛИ ПРИ САМООБСТЕЖЕННІ ЖІНКА ВИЯВИЛА У ГРУДЯХ УЩІЛЬНЕННЯ?

Не панікувати!!! Пам’ятайте, що НЕ всі ущільнення є злоякісними, більшість новоутворень молочних залоз мають доброякісну природу. Але це не привід для ігнорування консультації мамолога. Під час воєнних дій багато спеціалістів перейшли у формат онлайн-спілкування, онкологи-мамологи не виключення. Обов’язково потрібно звернутись за консультацією, навіть у режимі відео-спілкування є можливість визначитись із ситуацією та обговорити можливі шляхи і терміни дообстеження та лікування.

ВИДІЛЕННЯ ІЗ СОСКІВ, ЩО ВВАЖАТИ ДОПУСТИМИМ, А ЩО ПОТРЕБУЄ НЕГАЙНОГО ЗВЕРНЕННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ?

Патологічними вважаються виділення із соска однієї молочної залози червоного, темно-бурого, коричневого або кров’янистого забарвлення. Такі виділення можуть бути мимовільними і жінка помічає сліди на білизні чи одягу. Також їх виявлення можливе при самообстеженні — коли жінка притискає сосок молочної залози і бачить краплю крові. В такому випадку потрібно не відкладати консультацію фахівця, адже лікар має пояснити, яким чином і де жінка має можливість зробити коректне дообстеження — мазок-відбиток виділень на цитологію, УЗД/мамографію, дуктоскопію чи дуктографію за необхідності.

Також можливий варіант патологічних виділень — галакторея. Жінка відмічає мимовільні виділення у значному об’ємі із одного чи обох сосків молочно-білого кольору. В такому випадку також не потрібно зволікати з консультацією мамолога.

Виділення із сосків обох молочних залоз прозорого, білувато-жовтуватого чи мутно-зеленуватого відтінків в скудному об’ємі визначаються частіше при натисканні на сосок — не є результатом онкологічного процесу. Щодо цих виділень теж потрібно проконсультувати у лікаря (для початку онлайн), але скоріше за все в такому випадку дообстеження можна буде провести у спокійний період часу, коли не буде небезпеки для життя в пересуванні містом. В будь-якому разі намагайтесь отримати консультацію мамолога онлайн чи по телефону, аби правильно окреслити принцип своїх дій.

ЯКЩО БУВ ЗАПЛАНОВАНИЙ ВІЗИТ ДО МАМОЛОГА, АЛЕ ПОЧАЛАСЬ ВІЙНА. ЧИМ ЦЕ ЗАГРОЖУЄ?

Залежить від проблеми, через яку мала відбутися консультація у мамолога. В будь-якому випадку потрібно знайти можливість для онлайн консультації з метою оцінки ризику.

ЯКЩО ЖІНКУ ТУРБУЄ БІЛЬ У ГРУДЯХ, ЩО МОЖНА ЗРОБИТИ?

На жаль, зараз ми всі змушені перебувати в умовах постійного страху, стресу та перенапруження. До таких обставин підготуватись просто неможливо. Змінити їх не в наших силах, потрібно працювати зі своїм сприйняттям та відношенням до обставин, у яких ми опинились. Об’єктивний стан молочних залоз тісно пов’язаний з нашим психо-емоційним станом. В результаті нервового перенапруження та страху у жінок дуже часто виникає відчуття болю та дискомфорту у грудях, не пов’язане з менструальним циклом.

Основна порада — НЕ ПАНІКУВАТИ, адже цим ми точно не допоможемо собі. Потрібно розуміти, що подібне відчуття має пройти з часом, в результаті стабілізації та адаптації нашої психіки. Тому ваші дії мають бути направленні на нормалізацію загального стану та роботу зі страхом і стресом, наскільки це дозволяють обставини. З метою симптоматичної терапії при дискомфорті у грудях, що виник на фоні стресу, можна використовувати седативні препарати, бажано після консультації з психотерапевтом, з метою вибору оптимального препарату, дози і режиму прийому. Також місцево для зняття болю у грудях можна використовувати мазі/гелі, які містять диклофенак — Вольтарен-гель, Диклак-гель, Дип-риліф гель або аналоги.

Якщо ми говоримо про циклічний біль, який виникає у жінок перед менструацією, тобто в період другої фази менструального циклу, також можемо використовувати симптоматичну терапію.

Основна порада — не займатись самодіагностикою і самолікуванням, а знайти можливість поспілкуватись із мамологом у режимі онлайн з метою точнішої діагностики і рекомендацій.

ЯКІ ОСНОВНІ ЗМІНИ В МОЛОЧНИХ ЗАЛОЗАХ ПОТРЕБУЮТЬ НЕГАЙНОГО СПІЛКУВАННЯ З МАМОЛОГОМ, НЕЗВАЖАЮЧИ НА ВОЄННИЙ СТАН?

Хочу зазначити основні зміни в молочних залозах, що потребують негайного звернення до мамолога:
— в випадку отримання травми м/з під час воєнних дій (маю на увазі не відкриті травми, які потребують невідкладної медичної допомоги і загрожують життю жінки. Перш за все, це удари в область м/з, які супроводжуються появою гематом та болю);
— ущільнення в молочній залозі;
— виділення із соска/сосків молочних залоз;
— зміна на шкірі чи у формі молочної залози (почервоніння, зморщення, дефорфмація);
— зміна стану соска — лущення шкіри, поява ранки чи кірочки;
— проблеми, пов’язані з грудним вигодовуванням (ознаки лактостазу чи маститу);
— динамічний контроль певних станів з анамнезу пацієнта (наявність кіст чи фіброаденом в м/з, вузловий фіброаденоматоз).

ЩО МОЖНА ОБГОВОРИТИ З МАМОЛОГОМ ПІД ЧАС ОНЛАЙН КОНСУЛЬТАЦІЇ?

Онлайн консультація абсолютно нічим не відрізняється від звичайного прийому. Пацієнт має визначитись із зручним для нього форматом спілкування та обговорювати всі питання, які турбують. Єдиний момент — це відсутність пальпації, тобто прощупування лікарем молочних залоз. У цьому випадку ми можемо орієнтуватись на відчуття жінки при самообстеженні. Адже за результатами онлайн консультації, як і після звичайного огляду, лікар призначає коректне дообстеження, в результаті якого ми отримаємо інформацію, з якою мамолог має можливість працювати з метою ведення пацієнта. Зараз час, коли ми маємо адаптуватись до обставин, які дуже швидко змінюються. Спочатку пандемія, тепер війна. Пацієнт повинен отримати адекватну консультацію в будь-який період життя.

Добавить комментарий