breast cancer (1) -    PosterMyWall

Метастази раку грудей активніше “мандрують” до інших органів хворої людини саме коли вона спить. Такого висновку дійшли швейцарські вчені, провівши дослідження за участі онкологічно хворих жінок і гризунів. Науковці вважають, що дане відкриття може істотно вплинути на способи діагностики та лікування раку, підвищивши їхню ефективність у майбутньому.

Вивчаючи розповсюдження метастаз при раку молочної залози, медики вважали, що циркулюючі ракові клітини відриваються від початкової пухлини безперервно. Потім, рухаючись по кровоносних судинах організму, вони утворюють нові пухлини в інших органах. Однак нове дослідження, проведене дослідниками з ETH Zurich, Університетської лікарні Базеля та Базельського університету, продемонструвало несподіваний результат: циркулюючі ракові клітини, які пізніше утворюють метастази, в основному виникають під час фази сну хворої людини.

Причина всьому — гормони

«Коли хвора на рак грудей людина спить, пухлина прокидається», — резюмує керівник дослідження Нікола Ацето, професор молекулярної онкології ETH Zurich. Під час свого дослідження, участь в якому взяли тридцять жінок, хворих на рак, і моделі мишей, дослідники виявили, що пухлина створює більше циркулюючих клітин, коли організм спить. Клітини, які залишають пухлину вночі, також діляться швидше і, отже, мають більший потенціал утворення метастазів, порівняно з циркулюючими клітинами, які залишають пухлину вдень.

«Наше дослідження показує, що вихід циркулюючих ракових клітин із початкової пухлини контролюється такими гормонами, як мелатонін, які визначають наші ритми дня і ночі», — каже Зой Діамантопулу, провідний автор дослідження та доктор ETH Zurich.

Випадкова знахідка

Також дослідження показує, що час, протягом якого беруться зразки пухлини або крові для діагностики, може вплинути на висновки онкологів.

Першою підказкою, яка вивела дослідників на правильну дорогу був час. «Деякі з моїх колег працюють рано вранці або пізно ввечері. Іноді вони також аналізують кров у незвичні години, — каже Ацето. — Тому, беручи зразки в різний час доби, вони були здивовані, оскільки мали дуже різні рівні циркулюючих ракових клітин».

Іншою підказкою була незвично велика кількість ракових клітин, виявлена на одиницю крові у мишей порівняно з людьми. Причина полягала в тому, що миші, як нічні тварини, сплять вдень, саме тоді вчені збирають більшість їхніх зразків.

«На нашу думку, ці висновки можуть свідчити про необхідність для медичних працівників систематично реєструвати час, коли вони виконують біопсію, — каже Ацето. — Це може допомогти зробити дані дійсно порівнянними».

Надалі вчені планують з’ясувати, як ці результати можна включити в існуючі методи лікування раку для оптимізації терапії. У рамках подальших досліджень професор ETH Нікола Ацето хоче дослідити, чи поводяться різні типи раку подібно до раку молочної залози, і чи можна зробити існуючі методи лікування більш успішними, якщо пацієнти лікуються в різний час доби.

Джерело: ScienceDaily

Добавить комментарий