World Breastfeeding Celebration (1) -    PosterMyWall

Грудне вигодовування — ідеальне харчування для новонародженої людини, стверджують медики. Але в чому саме користь маминого молока? Як воно впливає на здоров’я та розвиток малюка? Чи всім дітям підходить? Чим його можна замінити, якщо у жінки відсутня лактація? Як правильно годувати дитину грудьми? Як довго і як безболісно закінчити грудне вигодовування? Відповіді на ці та інші важливі питання журналістам БФ “Квітна” дала відома українська спеціалістка з лактації Наталія Попова.

Наталія Попова — медик-консультант з питань грудного вигодовування, учасник Всеукраїнських конференцій з питань грудного вигодовування “Краплини життя” з міжнародною участю для консультантів з лактації та працівників медичних закладів. Основна діяльність Наталії Попової — гімнастика та плавання з малюками, а також допомога матерям із проблемами грудного вигодовування.

Пані Наталю, розкажіть про грудне молоко і його користь для новонародженого.

Грудне молоко для немовляти — це справді живий, чарівний продукт. У ньому знаходиться неймовірна кількість всіх необхідних поживних та захисних речовин, а також розвиток та емоційний контакт з мамою.

Щодо поживних речовин, то до складу грудного молока входять: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мікроелементи, ферменти, вода, антитіла, лейкоцити, ензими, полісахариди, олігосахариди.

Якщо говорити про захисні властивості грудного молока, то вони працюють у такий спосіб.
Лейкоцити, які присутні в ньому, зміцнюють імунну систему. Білки сприяють її злагодженій роботі. Ензими допомагають імунній системі відновитися. А антитіла, які малюк отримує від мами з молоком, захищають його від бактерій та вірусів.

У мене в практиці був випадок, коли дорослій дівчині потрібно було грудне молоко для лікування шлунково-кишкового тракту. Вона взагалі нічого не могла вживати з їжі. Лікарі виявили, що на якийсь час дівчині може допомогти грудне молоко. Активні мами, які мали можливість, давали їй своє молоко, і дівчина одужала. Тому це справді унікальний продукт.

До того ж, отримуючи всі необхідні живильні та захисні мікроелементи, малюк росте здоровим та міцним фізично. А про емоційний зв’язок між дитиною та мамою, яка з’являється завдяки грудному годуванню, можна говорити нескінченно. Але основне — єднання з мамою в перший рік життя допомагає малюку розвиватися емоційно здоровим, відчувати захищеність та безпеку. Адже в цей період, а особливо в перші три місяці, мама для нього це цілий Всесвіт.

Чи існують протипоказання, за яких грудне молоко не можна вживати малюку?

Раніше ВООЗ не рекомендувала годувати дитину грудьми у разі резус конфлікту, лактозної недостатності та наявності у мами деяких захворювань. Нині таких вимог немає. Навіть при відкритій формі туберкульозу у мами можна дитину годувати грудьми. Що стосується лактозної недостатності, то вона зустрічається досить часто у дітей і проблем з годівлею зазвичай не виникає. Хоча в поодиноких випадках через лактозну недостатність годування груддю стає неможливим. За двадцять три роки моєї практики був лише один такий випадок. Малюк відмовився від грудей і навіть не міг пити молоко з пляшечки. Також у поодиноких випадках з цієї причини дитина не набирає у вазі.

А якщо у мами діагностовано ВІЛ чи СНІД?

Раніше такий діагноз був протипоказанням для грудного годування. Зараз це питання обговорюється на консиліумі лікарів та вирішується індивідуально у кожному окремому випадку. Але зазвичай мамі дозволяють годувати дитину під контролем педіатра. Оскільки, вживаючи мамине молоко, малюк отримує не лише віруси та бактерії, а й антитіла до них.

Якщо у жінки недостатньо у грудях молока, чи можна догодовувати дитину молоком іншої жінки чи тварини, наприклад, корови?

У такому разі допустиме годування лише донорським молоком. Якщо у мами не вистачає свого молока, вона може звернутися за допомогою до Перинатального центру Банку грудного молока. Щодо коров’ячого молока, то його не варто давати малюкові. На крайній випадок є суміші. Відповідно до норм ВООЗ, необхідно вибирати гіпоалергенні суміші з мінімальною кількістю коров’ячого білка, тому що саме він і викликає алергію.

Бувають випадки, коли жінці необхідно кудись відлучитися, а годування малюка ніхто не скасовував. Чи можна заморожувати грудне молоко, а потім за необхідності давати дитині?

Звісно. Ба більше, зараз існує безліч фірм, які виготовляють контейнери та пакети для заморожування грудного молока. Це ідеальний варіант, якщо мама планує вийти на роботу або просто відлучиться на манікюр.

Плюс, якщо є невикористане заморожене грудне молоко і настає період прикорму, його завжди можна додати в овочеву суміш і кашки. Оскільки після розморожування грудне молоко не втрачає свої корисні властивості.

Скільки грудного молочка має випивати малюк за раз на різних етапах свого розвитку?

Одразу після народження у дитини шлунок дуже маленький. Подібний до наперстку. Тому дитині до трьох діб достатньо кілька мілілітрів молока. Починаючи з третьої-п’ятої доби, відбувається надходження перехідного молока. Збільшується його об’єм у маминих грудях. На третю добу малюкові потрібно вже тридцять грамів, четверту — сорок грамів, п’яту — п’ятдесят грамів. Так до десяти днів. Потреба дитини виходить на рівень сто мілілітрів та зберігається такою приблизно до місяця.

До чотирьох місяців малюк вже має споживати двісті десять мілілітрів. Така сама норма залишається й у п’ять-шість місяців. А вже ближче до року дитина їсть двісті п’ятдесят мілілітрів.

А якщо немовля не доїдає, як це зрозуміти?

Це досить непросте питання, оскільки у малюка спілкування з батьками відбувається переважно через плач. Голодний — плаче, спати хоче — плаче, нудно — плаче, страшно — плаче, попісяв — плаче. Спочатку батькам важко розрізнити, чого хоче малюк. Але згодом за інтонацією вони вже розуміють, з якого приводу плаче їхня дитина. Тому найкращим показником доїдає малюк чи ні є контроль ваги, що дозволяє зрозуміти скільки немовля набрало за місяць.

Якщо малюк часто плаче, можна проводити контрольне зважування щотижня. Але не частіше. Іноді батьки намагаються перевіряти вагу до годування і після, але це лише суцільне нервування, адже ті грами малоінформативні.

Також спостерігати, як часто дитина какає та пісяє. Якщо підгузок швидко наповнюється, то малюк наїдається.

Який інтервал має бути під час годування грудьми?

Немає такого чіткого правила, оскільки після народження у малюка відбувається адаптація до годування, яка триває приблизно до чотирьох місяців. Дитина домовляється з грудьми скільки саме їй потрібно, щоб вони виробляли молока. Тому режим у неї «безладний». Один раз малюк може захотіти поїсти через двадцять хвилин, наступного — через дві години, а потім через півгодини-годину. І це цілком нормально.

Зазвичай, він сам виходь на необхідний йому режим. В ідеалі до місяця інтервал має бути дві з половиною або три години вдень, а вночі три-чотири години. Але бувають дітки, так звані, малоїжки. Чомусь у них запит такий, чомусь їм так треба. Вони всю дорогу поки на грудному вигодовуванні будуть їсти потроху, але часто. Це не дуже зручно, але з цим нічого не вдієш.

Коли малюкові потрібно вводити прикорм?

ВООЗ рекомендує перший прикорм запроваджувати не раніше шести місяців. Вважаю, що це правильно. Єдине, коли дитина перебуває на змішаному або на штучному вигодовуванні, можна трохи раніше почати вводити прикорм.

Але знову-таки необхідно дивитися по дитині: як вона набирає у вазі, як розвивається, чи має вона вже цікавість до іншої дорослої їжі. А так переважно у шість місяців.

З яких продуктів слід розпочинати прикорм?

Лише з овочів. Це можуть бути натуральні овочі, вирощені на своєму городі без додавання пестицидів або в баночці, що містить перевірений екологічно чистий продукт. Також потрібно враховувати смак дитини. Що їй більше довподоби, те й давати.

Коли у грудному молоці починає знижуватись кількість корисних властивостей?

У грудному молоці завжди є корисні речовини. Хоча дійсно концентрація цих корисних мікроелементів поступово знижується, починаючи з шести місяців. Тому й необхідно вводити прикорм, щоб дитина отримувала все необхідне через інші продукти.

До якого віку бажано годувати дитину грудним молоком?

Щонайменше до шести місяців. Звичайно за умови, що все добре, мама не напружується і не зациклюється на грудному вигодовуванні. Адже це, навпаки, дуже погано впливає на вироблення молока.

А в якому віці краще припинити грудне вигодовування?

ВООЗ рекомендує годувати дитину грудьми до півтора-двох років. Але я вважаю, що все індивідуально. Нормально давати малюкові грудне молоко до двох років, якщо у мами все нормально, вона чудово почувається, з грудьми все гаразд і вигодовування наближається до завершення. Тобто не годувати дитину на вимогу, як це було у початковому періоді, а давати груди кілька разів на добу.

У мене в практиці були випадки, коли мами давали дитині груди в два роки за будь-якої забаганки: впала і розплакалася — ось тобі сіся, щоб заспокоїлася; поїла прикорм — ось тобі сіся, щоб все запитати. В результаті у жінки лактостаз і молока в грудях так багато, що йому нікуди подітися, а має бути навпаки. І дитина потім настільки прив’язується, що відлучити від грудей її дуже складно та психологічно болісно. Тому можна годувати грудьми до двох років, але з розумом.

Існує інформація, що, якщо дуже довго годувати дитину грудьми, у неї відбувається деформація щелепи та псується прикус. Це правда чи міф?

Якщо годувати дитину до двох років з розумом, то цього не станеться. Але якщо по двадцять разів на день смоктати груди, то можуть виникнути різні проблеми. Наприклад, якось до мене звернулася мати дворічного хлопчика, який відмовлявся жувати тверду їжу. З’ясувалося, що він постійно на маминих грудях — і вночі, і вдень. Звичайно, а навіщо йому напружуватися і щось жувати, якщо в постійному доступі сіся. Він навіть маму називав сісею. Тому до вигодовування потрібно ставитися правильно.

Як краще відлучати малюка від грудного вигодовування?

Насамперед необхідно мамине вольове, стрижневе рішення закінчувати грудне вигодовування. Потім починати готувати малюка емоційно до цього процесу. Протягом місяця вести розмови зі своєю дитиною, розповідаючи доступною їй мовою, що вона вже доросла і скоро сісі не буде.

В цей час потрібно поступово знижувати частоту годувань, потроху прибираючи денні. Завдяки цьому зменшуватиметься лактація і у дитини не буде сильної залежності від грудей. Потім водночас припинити і денне та нічне годування.

Також необхідно бути готовою до того, що в дитини може бути стрес через припинення доступу до маминих грудей, але це не у всіх і він за кілька днів минеться.

Добавить комментарий